Wanneer is innovatie geslaagd?

Geslaagde en niet-geslaagde mislukkingen

Innovatie kan, heel simpel gezegd, twee uitkomsten hebben: het lukt niet, of het lukt wel.

Als het lukt

Als het lukt is je innovatie succesvol. Dan nog zijn er twee verschillende scenario’s: 1) je hebt in een experiment laten zien dat je oplossing werkt en daarna is je oplossing verder opgeschaald. Gefeliciteerd: je hebt bijgedragen aan een verbeterde prestatie van de Nederlandse overheid. Ook is het mogelijk dat je een geslaagd experiment hebt gedraaid, maar dat jouw oplossing (nog) niet verder is opgeschaald. Dan nog is je innovatie geslaagd als je een meetbare, vergelijkbare verbetering kunt laten zien van jouw oplossing ten opzichte van de huidige praktijk. Verspreid je kennis van deze oplossing, mogelijk kunnen anderen er later van leren.

Als het niet lukt

Een innovatie ‘slaagt niet’ in de experimentfase: je kunt niet objectief laten zien dat de eindgebruiker jouw oplossing van toegevoegde waarde vinden ten opzichte van wat ze gewend waren. Ook hier zijn twee verschillende scenario’s: 1) je legt je bevindingen en het bewijs van het experiment vast in de leersystemen van de organisatie en waar mogelijk de innovatieplatforms en -netwerken rond het onderwerp. Je zorgt ervoor dat de lessen ook door anderen kunnen worden geleerd, zodat jij of je collega’s in de toekomst dit experiment niet nog eens hoeven te doen. In dit geval is er sprake van een ‘geslaagde mislukking’.

In het tweede geval lukt het je niet je lessen en de kennis van de ‘mislukking’ te delen en verdwijnen de resultaten van jouw mislukking in een bureaula, zodat de kans groot is dat anderen hetzelfde experiment nog eens gaan proberen. In dit geval is innovatie niet geslaagd en is er sprake van een ‘niet-geslaagde mislukking’.

Bronvermelding

Obrecht, A. and T. Warner, A. (2016) ‘More than just luck: Innovation in humanitarian action’. HIF/ALNAP Study. London: ALNAP/ODI.