Voor wie: Iedereen die wil starten met innovatie

Beginnen met een probleem of idee

In elke organisatie bevinden zich mensen die continu bezig zijn met het verbeteren van hun eigen werk of dienstverlening. Vanuit een frustratie of een idee, ontwikkelen zij nieuwe processen, diensten of producten. Deze mensen herken je aan:

  • Inlevingsvermogen; een probleem vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken
  • Actiegericht; door aan de slag te gaan komen ze er achter wat wel en niet werkt
  • Optimisme; ook als iets niet meteen lukt blijven ze doorgaan
  • Samenwerken; door met verschillende disciplines samen te werken komen ze tot nieuwe betere oplossingen. (Brown, 2008)

Herken je jezelf hierin? Dan kun je AOi gebruiken als een gids die je helpt te bepalen waar je bent, wat de volgende stap is en wie je daarbij nodig hebt. Zo kun je je organisatie helpen om tot nieuwe kansrijke oplossingen te komen.

Waar te beginnen?

Als je wil starten met innovatie, dan is Fase 1: Exploreren het meest interessant voor je. Hierin kun je verschillende tools uitproberen die je helpen beter het probleem te begrijpen dat je wilt aanpakken, of idee├źn verder uit te werken. Doe dit vooral niet in je eentje, maar verzamel mensen die verschillende perspectieven uit je organisatie meebrengen.

 

Waar kun je je op richten?

Het doel van de Fase Exploreren is om te komen tot een kansrijke probleem/oplossing-combinatie. Deze kan dan vervolgens in Fase 2: Experimenteren worden getest en uitgewerkt tot een bewezen concept. Bekijk de ingangsvoorwaarden van Fase 2 om te zien waaraan jouw kansrijke oplossing aan moet voldoen om een serieuze stap verder te worden gebracht. Een innovatieprojectleider kan daar een cruciale rol in spelen.

Bronvermelding

Design Thinking – Tim Brown, 2008, Harvard Business Review https://hbr.org/2008/06/design-thinking